Watcheye R receiver krijgt 5 sterren van onze oosterburen

Yacht, het grootste Duitse watersportmagazine, testte 12 AIS receivers en gaf de Watcheye R AIS receiver 5 sterren (uit 5).

Navigatie zonder AIS is niet compleet, zo stelt het artikel. Maar hoe te kiezen? De prijzen variëren van € 120,- tot meer dan € 600,-, onduidelijk wat de verschillen zijn. Daarom voerde Yacht een test uit onder de 12 bekendste merken. Daarbij zijn de verschillende opties en variaties steeds afgewogen tegen de prijs.

Alle receivers ontvangen AIS data, toch is er een groot onderscheid in bereik, storingsgevoeligheid en koppeling met andere apparatuur.

Allereerst is er de behuizing, die voor 10 van de 12 geteste receivers vergelijkbaar is: een compacte blackbox die uit het zicht kan worden ingebouwd.

Vervolgens is er de aansluiting: USB, NMEA0183 en NMEA2000. Daarbij komt de multiplex functie, die niet standaard in elke receiver is ingebouwd en dan nog kan verschillen in baudrate.

Ook moet de receiver aangesloten worden op een VHF antenne of op een splitter. Er zijn twee receivers getest met ingebouwde splitter, maar de conclusie is dat het qua technische specificaties niet relevant is om een ingebouwde of een losse splitter te gebruiken.

Verder kan er gelet worden op verschil in configuratiemogelijkheden: de meeste receivers zijn als plug & play ingesteld, maar er zijn er twee die vooraf geconfigureerd moeten worden.

En tenslotte is onderzocht welke controlemiddelen de AIS biedt, dit is met name zinvol tijdens de installatie: krijgt de AIS stroom, is de antenne goed aangesloten, enz.

Concluderend is het afhankelijk van uw wensen, welke AIS receiver het beste is. Ga na welk data-protocol uw andere apparatuur aan boord heeft (NMEA0183 of NMEA2000), bedenk of u een losse VHF antenne wenst of een splitter wilt gebruiken en of u een multiplex-functie nodig heeft.

Bekijk het artikel (pdf)

Yacht, het grootste Duitse watersportmagazine